Conservatoir bewijsbeslag op een schip

In de deurwaarderswereld spreken we vaak over 'de krenten uit de pap' wanneer het gaat om bijzondere opdrachten. Denk aan beslag op een schip, het in beslag nemen van een dure sportauto, bewijsbeslag of een ingrijpende ontruiming. Dit zijn de verhalen die je graag op verjaardagen vertelt. Maar wat als je deze bijzondere situaties combineert?

Recent kreeg een van onze deurwaarders zo’n unieke combinatie voor zijn rekening: het leggen van conservatoir bewijsbeslag in de haven, waarbij een schip betrokken was. In eerste instantie leek het op een standaard scheepsbeslag – aan boord gaan, de kapitein spreken en hem informeren over het beslag. Normaal gesproken betekent dit dat de kapitein verder geen actie hoeft te ondernemen, behalve dat het schip de haven niet mag verlaten. Maar deze keer was het anders: de kapitein moest actief meewerken. Hij moest documenten overhandigen die verplicht aan boord aanwezig zijn op een zeeschip, zodat onze deurwaarder hier fotokopieën van kon maken. Dit ging echter niet zonder de nodige tegenwerking.

Tot overmaat van ‘spanning’ was er nog een advocaat van de tegenpartij aanwezig, zoals bij bewijsbeslag vaak mogelijk is. Na veel telefonisch overleg en overtuigen, verscheen deze advocaat – net binnen het beschikbare uur – op het schip. Uiteindelijk slaagde onze deurwaarder erin de benodigde papieren te verkrijgen en de kopieën te maken, terwijl de kapitein en advocaat hem nauwlettend in de gaten hielden.

Na de succesvolle beslaglegging aan boord, bleek er echter nog een ander document nodig te zijn. Dit bevond zich op het kantoor van de tegenpartij, eveneens in de haven. Voor dit deel van het bewijsbeslag had onze deurwaarder toestemming gekregen om met een ICT-specialist door het digitale systeem van de organisatie te zoeken, desnoods met hulp van de sterke arm. Ook dit werd aan de advocaat uitgelegd, waarna hij erin slaagde de tegenpartij te overtuigen het document alvast klaar te leggen op kantoor. Dit bespaarde alle partijen veel tijd.

Aangekomen op kantoor, lag het document inderdaad netjes klaar. Nadat onze deurwaarder had geverifieerd dat het om het juiste document ging, kon hij het bewijsbeslag volledig en succesvol afronden. Een 2-in-1 opdracht die zeker nog lang zal bijblijven.

Een digitaal bewijsbeslag op een schip toont niet alleen de veelzijdigheid van ons vak, maar ook de waarde van een creatieve en doortastende aanpak.

Gerelateerd

Menu